Гіпертонус м’язів обличчя та бруксизм: симптоматика

До розв’язання проблем гіпертонусу м’язів обличчя лікарі підходять комплексно. Насамперед шукають причини з боку щелепно-лицьового апарату. Для цього проводять повну діагностику та огляд, оцінюють роботу жувальної мускулатури, виявляють характерні звички пацієнта та збирають історію хвороби.

Зв’язок патологічних станів

Бруксизм та гіпертонус жувальних м’язів нерозривно пов’язані між собою. Цими проблемами займається гнатолог ортодонт. Бруксизм – стан, у якому відбувається мимовільне стискання щелеп, скреготіння зубами. І, як наслідок, гіпертонус жувальних м’язів. Найчастіше такий стан є перешкодою для проведення імплантації, звичайного протезування зубів.
Надмірна робота жувальних м’язів призведе до перевантаження імплантів, швидшого руйнування протезів, підвищеного тиску на певні області зубного ряду. Але навіть у звичайній ситуації, якщо збереглися свої рідні зуби, бруксизм призводить до швидкого стирання. Щоб запобігти негативному сценарію, потрібно звернутися до спеціаліста. Коректну терапію підбере ортодонт гнатолог, що підготує пацієнта до складного протезування.

Нічний бруксизм та поверхня зубів

Базовими симптомами захворювання є стирання жувальних поверхонь зубів. При цьому зникають ріжучі краї, емаль постійно сколюється, пломби тримаються недовго, починають випадати зуби. І це не стоматологічна проблема, а ускладнення саме від бруксизму. Під час нічного сну людина скреготить зубами, сильно стискає щелепу. Це відбувається рефлекторно, контролювати нічний бруксизм неможливо.

Втома м’язів

Ще одним симптомом гіпертонусу є швидка втома м’язів обличчя. Це відчувається після тривалої бесіди, жування, частого позіхання. Людині важко довгий час утримувати рот закритим, відчувається біль та напруга. Такі симптоми значно знижують якість життя, заважають повноцінно працювати та навчатися. Наступна стадія – це зміщення щелепи. Це досить серйозна проблема, що потребує негайної корекції.

Супутні симптоми

Часто напруга м’язів та бруксизм супроводжуються супутніми симптомами, що не мають відношення до гнатологічних проблем. Після сконцентрованої роботи або в умовах стресу виникає відчуття тиску у скронях, болить і паморочиться в голові, з’являється шум, дзвін у вухах. Через деякий час нижня половина обличчя стає важкою, квадратоподібною. Додатково виникають проблеми з поставою, болить поперек, плечі.

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.